User menu

 

Quick link to DATA

Descripció de les Dades (Extret de la tesis doctoral d'Elena Ojeda)

El sistema costaner està en permanent canvi, amb la constant acció de les ones i les marees (a més de l'acció del vent) que esculpeixen la seva morfologia. La interacció mútua i la modificació de la topografia del fons marí (batimetría) i la dinàmica de fluids que implica el moviment de sediments es coneix com la morfodinámica costanera. Aquesta interrelació es pot explicar de la següent manera: a la regió prop de la costa el moviment de l'aigua està influenciada per la topografia del fons marí i és responsable del transport de sediments. Els gradients en el transport de sediments produeixen canvis morfològics en el fons marí. El bucle es completa amb processos hidrodinàmics que responen a la batimetría modificada.

La característica comuna de la majoria dels existents sistemes de video monitoratge costanera és que representen una caixa negra on els usuaris finals no són capaços de canviar els components o les rutines (per exemple, dades adquisició o processament de rutines). Aquest no és el cas de la Sirena (Nieto et al., 2010) programari de fonts obertes i de baix cost de video monitoratge costanera. El programari pot ser descarregat via svn http://sourceforge.net/projects/sirena-remote/. Nieto et al (2010) descriu les característiques i capacitats del sistema en aquest moment. No obstant això, en part a causa del seu caràcter obert, Sirena juntament amb la seva documentació han continuat a evolucionar. Individus i institucions de recerca diferents han ajudat a la millora del sistema. Avui existeixen més de 10 estacions de Sirena conegudes a Espanya, Mèxic i França els usuaris de la qual també estan contribuint al desenvolupament del programari per participació directa en el desenvolupament del codi o en reportar problemes o suggeriments.

Sirena va ser desenvolupada inicialment per a les càmeres de DFK31AF03 que adquireixen imatges amb una resolució màxima de 1024x768, que treballa amb el el protocol IIDC/DCAM FORMAT_1 MODE_5 estàndard. Aquestes van ser les càmeres usades en diversos llocs a Mallorca (Espanya), però un canvi en el model de càmera utilitzat en una nova estació a Castelldefels (Espanya) en 2010 (amb 5 càmeres Sony XSD-SX90CR), obligava a diversos canvis en el codi font per treballar amb FORMAT_2 MODE_2 que permet l'ús de resolucions d'imatge 1600x1200 UXGA.

Les tècniques de video monitoratge ofereixen la possibilitat d'estudiar un rang d'escales espacials i temporals, a partir de perfils perpendiculars a la costa de diversos quilòmetres i amb intervals de mostreig en funció del mesurament requerit. A més, aquesta tècnica no està tan condicionada pel temps i l'onatge com les tradicionals. Càmeres estàndard mostregen de dia a cada hora, encara que en determinades condicions meteorològiques (per exemple, amb boira o pluja) les imatges poden no ser útils. No obstant això, la vídeo monitorizació permet l'adquisició de grans quantitats d'imatges i l'adquisició d'una sèrie de paràmetres hidrodinàmics i topogràfics .

La tècnica de mostreig per excel·lència està dirigida a l'obtenció de sèries temporals d'imatges. Aquest mostreig es realitza de dia a cada hora durant un període de deu minuts (a una freqüència d'1 imatge per segon). De les 600 imatges que s'obtenen, el sistema crea tres tipus de productes (veure sota): una imatge amb una sola exposició de 1s, una imatge anomenada timex (que conté la mitjana de deu minuts de la intensitat de la imatge) i una imatge anomenada var (que conté la desviació estàndard de les intensitats durant tota la sèrie temporal anterior).

Snap Shot
Snap shot
Timex 
Timex
Var
Var

 

 

 

Amb la finalitat d'obtenir coordenades del món real a partir d'aquestes imatges de vídeo obliqües cada càmera ha de ser calibrada, per eliminar la distorsió radial de la lent, i la imatge ha de passar per una transformació geomètrica per trobar la relació entre les coordenades d'imatge i les del món real.

Calibrating camera
Calibrant la càmera
 

El procés es descriu amb detall a Holland et al. (1997). Una vegada que les imatges de les diferents càmeres es rectifiquen, es poden combinar per obtenir una vista en planta de la zona (veure sota)

Pan View
Plan View

 

Quick link to DATA

Back to Top